UTM-codes gebruiken

Modified on Sun, 30 Jul 2023 at 01:51 PM

Weet je hoe je de UTM-codes moet gebruiken?

Weet je welke campagne of marketingactie de meeste bezoekers naar je website trekt? Of deze campagnes inderdaad het succes hebben dat je verwacht?

Iedereen weet dat artikelen op sociale media, Google Ads of andere CPC campagnes bezoekers opleveren, maar hoeveel en wat die bezoekers vervolgens op je site doen is veel minder duidelijk.

Om te meten hoe je campagne of een andere link naar je website werken, gebruik je UTM-advertentiecodes. Deze worden universeel gebruikt en ondersteund door (bijna) alle webanalytics tools. Uiteraard ook in Snoobi Analytics, en daar is de ondersteuning voor advertentiecodes uitgebreider dan in veel andere tools.

Wat is een UTM-code?

Een UTM-code is een stukje code dat je toevoegt aan het einde van de URL. Zodra iemand klikt op een URL met een UTM-code, kun je in Snoobi Analytics zien hoe die bezoeker op je webpagina terecht is gekomen.

Hiermee kun je de prestaties van je verschillende campagnes meten binnen Snoobi Analytics.

De afkorting UTM staat voor Urchin Tracking Module. Urchin was een webanalyseprogramma uit het begin van deze eeuw en deze codering wordt sindsdien veel gebruikt.

Een UTM-code bestaat uit verschillende UTM-parameters:

• Campagnebron (utm_source)
  • Campagne Medium (utm_medium)
  • Naam campagne (utm_campaign)
  • Campagneterm (utm_term)
  • Campagne-inhoud (utm_content)

Hoe ziet een UTM-code eruit?

Een UTM-code kan er als volgt uitzien in de URL:

https://yourwebsite.com/specialpage/?utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=sale_2023

Het gedeelte in ROOD is in dit geval de UTM-codering. Deze code vertelt dat degene die op deze link heeft geklikt van Bing kwam (utm_source) en dat er op een CPC-advertentie (utm_medium) is geklikt. De naam van de campagine (utm_campaign) is 'sale_2023'.

Waarom UTM-codes gebruiken?

Een voorbeeld. Stel, je hebt een marketingbureau dat online trainingen verkoopt. Om meer mensen op een mailinglijst te krijgen, schreef je een artikel met marketingtips.

Je besluit het artikel te promoten via de nieuwsbrief van een extern tijdschrift en via Facebook. In beide advertenties verwijs je naar dezelfde landingspagina waar mensen het artikel kunnen lezen en hun e-mailadres kunnen achterlaten.

Hoe kun je nu meten hoeveel aanmeldingen elk individueel kanaal genereert? Om dat te bereiken, moet je aparte UTM-coderingen gebruiken zodat je inkomende klikken kan toewijzen aan elk afzonderlijk kanaal.

Maar uiteindelijk gaat het niet om het aantal klikken, maar om het aantal inschrijvingen. Met behulp van UTM-codes kun je met Snoobi Analytics niet alleen zien hoeveel klikken een inkomende link heeft gegenereerd, maar ook hoeveel conversies.

Welke UTM-parameters zijn er?

Je maakt een UTM-code aan met verschillende UTM-parameters. Er zijn in totaal vijf verschillende parameters:

UTM-parameter

Vereist?

Voorbeeld

Beschrijving

Campagnebron (utm_source)

Ja

google, facebook, nieuwsbrief, enz.

Gebruik utm_source om aan te geven van welk platform bezoekers afkomstig zijn.

Campagne Medium (utm_medium)

Ja

e-mail, social media, zoekmachine

Gebruik utm_medium om het gebruikte medium aan te geven

Naam campagne (utm_campaign)

Ja

verkoop_2023

Gebruik utm_campaign om de naam van de marketingcampagne te identificeren.

Campagneterm (utm_term)

Nee (*)

reebok+schoenen

Gebruik utm_term om het trefwoord van betaalde zoekcampagnes bij te houden.

Campagne-inhoud (utm_content)

Nee (*)

logo, knop, tekstblok

Utm_content is handig als je A/B-testen gebruikt, of als je dezelfde link op meerdere plaatsen in een nieuwsbrief plaatst.

(*) Campagneterm en Campagne-Inhoud zijn optioneel, de andere drie zijnverplichte parameters.

UTM-codes maken en enkele tips

Er zijn verschillende manieren om UTM-codes aan te maken. Je kunt dit natuurlijk handmatig doen, maar we raden dit sterk af omdat er snel fouten kunnen worden gemaakt.

Er zijn veel online tools en spreadsheets om je UTM-codes aan te maken; sommige eenvoudig, sommige complex waarbij je zelfs een overzicht kunt bijhouden van historische codes. Er is ook een optie om de code te genereren in de instellingen van Snoobi onder 'Instellingen | Adverteren | Ad link genereren'.

Welke methode je ook kiest, het is belangrijk dat je je realiseert dat je geen spaties of speciale tekens kunt gebruiken in de URL. Verder is van belang dat je een goede structuur opzet voor de naamgeving die je gebruikt in je organisatie en dat je coördineert met collega’s in je organisatie. We komen vaak tegen dat de UTM-codes inconsequent worden gebruikt, wat de statistieken niet ten goede komt. Hier volgen enkele tips voor elk van de 3 vereiste parameters:

UTM-parameter

Gebruikstips

Campagnebron (utm_source)

Houd het kort, maar beschrijvend en identiek voor identieke bronnen. Dus niet zowel 'Google Ad' als 'Google_ad'.

Campagne Medium (utm_medium)

Snoobi heeft een vaste lijst die kan worden gebruikt, maar je kunt natuurlijk je eigen lijst toevoegen. Voeg hier niet de eigenlijke campagnenaam toe. Wees consistent.

Naam campagne (utm_campaign)

Gebruik utm_campaign om de naam van de marketingcampagne te identificeren. Sommige structuren helpen om later te filteren en te combineren. Als je bijvoorbeeld 'Summersale' gebruikt zonder het jaar toe te voegen, is dat minder nuttig dan wanneer je 'Summersale2023' gebruikt naast de 'Summersale2022' die je het jaar daarvoor hebt gebruikt. Door Snoobi's wildcardfilter te gebruiken kun je nog steeds alle 'Summersale...' combineren, maar ook inzoomen op een specifiek jaar.

Is de analyse van UTM-codes altijd volledig en exact?

Hoewel UTM-codes over het algemeen betrouwbaar zijn, zijn er een paar redenen waarom analyses op basis van UTM-codes niet altijd exact zijn:

1. Gebruikersgedrag: UTM-codes zijn afhankelijk van gebruikers die op een specifieke link klikken. Het is echter mogelijk dat gebruikers niet altijd op de aangewezen link klikken of dat ze software of een browser plugin gebruiken die de UTM-codes verwijdert of verandert. Ze kunnen ook de volledige URL inclusief UTM-codes delen op een ander platform, bijvoorbeeld wanneer ze URL's die ze in een e-mail hebben ontvangen, delen op social media.
  2. Technische beperkingen, zoals problemen met de infrastructuur, serverfouten, vertragingen of browsers die parameters verwijderen. Deze veroorzaken allemaal afwijkingen in de analytics.
  3. Handmatige fouten, zoals typefouten, ontbrekende parameters of inconsistente naamgeving, kunnen discrepanties veroorzaken bij het instellen van UTM-codes en de nauwkeurigheid van de meting beïnvloeden. Het is belangrijk om je aan ‘best practices’ te houden en consistente UTM-codes te implementeren om deze fouten te minimaliseren.

Over het algemeen is de foutmarge klein genoeg voor een goed analytics-niveau. Maar wees niet verbaasd als de link met UTM-codes die je hebt gemaakt in een nieuwsbrief eindigt als een inkomende link van LinkedIn, of als je een CPC-advertentielink uit 2021 ziet verschijnen in je analyticsrapport van 2023!

Een voorbeeld waarbij UTM-codes belangrijk zijn

E-mail blijft wereldwijd de meest winstgevende vorm van communicatie.

Als je geen UTM-codes gebruikt in je e-mailmarketing of ze niet opneemt in de links in je e-mailhandtekening, weet je niet wat de bron van je websiteverkeer is.

UTM-codering (of de Snoobi Ad Code) helpt bij het identificeren en verzamelen van waardevolle verkeersgegevens die anders onopgemerkt blijven.

E-mails hebben reclamecodes nodig om het verkeer nauwkeurig te kunnen volgen. Zonder deze codes wordt het verkeer simpelweg gecategoriseerd als 'Direct verkeer' of 'Onbekend' vanwege de verschillende tools die worden gebruikt om e-mails te lezen, die verschillende gegevens aan Snoobi Analytics leveren.

Er zijn meerdere manieren waarop mensen toegang kunnen krijgen tot je e-mailberichten en ze kunnen lezen.

• Wanneer gebruikers hun e-mail openen via desktop- of mobiele apparaten met tools zoals Mail of Microsoft Outlook, verschijnt het verkeer als "Direct" in Snoobi.
  • Gebruikers openen hun e-mails via een browsergebaseerde e-maillezer, die is versleuteld en verschijnt als  verkeersbron 'onbekend'.

Dit betekent dat zelfs als al het verkeer afkomstig is van dezelfde e-mail die je hebt verzonden, je aan de hand van de statistieken niet kunt vaststellen om welke specifieke e-mail het gaat.
Erger nog, het lijkt waarschijnlijk alsof e-mail helemaal geen resultaat oplevert.

Door UTM- of Snoobi Ad-codes te gebruiken, kun je e-mails in Snoobi Analytics nauwkeurig toewijzen om te bepalen welke specifieke resultaten ze hebben opgeleverd.

Waar vind ik de UTM-codes in Snoobi Analytics?

Alle elementen uit de UTM-codes kunnen afzonderlijk worden bekeken en gerapporteerd in het menu Webanalyse | Advertenties.
En als je alleen het verkeer van een specifieke klik wilt bekijken, dan kun je alle inkomende gebruikerssessies filteren in het menu Segmentatie.