UTM-koodien käyttö

Modified on Sun, 30 Jul 2023 at 02:02 PM

Osaatko käyttää UTM-koodeja?

Tiedätkö, mikä kampanja tai markkinoinnin toimenpide houkuttelee eniten kävijöitä verkkosivustollesi? Saatko näistä kampanjoista odotetun tuloksen?

Kaikki tietävät, että sosiaalisessa mediassa, Google Adsissa tai muissa CPC-kampanjoissa julkaistut artikkelit tuovat kävijöitä sivustollesi, mutta ei ole lainkaan selvää, kuinka paljon ja mitä nämä kävijät tekevät sivustollasi.

Voit mitata kampanjasi tai muiden sivustoosi viittaavien linkkien toimivuutta UTM-koodien avulla. Nämä ovat  yleisesti käytössä, ja (lähes) kaikki verkkoanalytiikkatyökalut tukevat niitä. Myös Snoobi Analytics, jossa tuki mainoskoodeille on laajempi kuin monissa muissa työkaluissa.

Mikä on UTM-koodi?

UTM-koodi on koodinpätkä, jonka lisäät URL-osoitteen loppuun. Kun joku napsauttaa UTM-koodilla varustettua URL-osoitetta, näet Snoobi Analyticsissa, miten kävijä on saapunut verkkosivullesi.

Näin voit mitata Snoobi Analyticsissa eri kampanjoiden suorituskykyä.

Lyhenne UTM tulee sanoista Urchin Tracking Module. Urchin oli tämän vuosisadan alun verkkoanalytiikan työkalu, ja sen koodaus on ollut yleisessä käytössä siitä lähtien.

UTM-koodi koostuu useista eri UTM-parametreista.

• Kampanjan lähde (utm_source)
  • Kampanjan media (utm_medium)
  • Kampanjan nimi (utm_campaign)
  • Kampanjan termi (utm_term)
  • Kampanjan sisältö (utm_content)

Miltä UTM-koodi näyttää?

UTM-koodi voi näyttää URL-osoitteessa tältä:

https://yourwebsite.fi/erikoissivu/?utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=sale_2023

PUNAINEN osa URL:ää on tässä tapauksessa UTM-koodaus. Tämä koodi kertoo, että henkilö, joka napsautti linkkiä käytti Bingiä (utm_source) ja napsautti CPC-mainosta (utm_medium), jonka Kampanjanimi (utm_campaign) on "sale_2023".

Miksi käyttää UTM-koodeja?

Kuvittele seuraavaa:  Sinulla on markkinointitoimisto, joka myy verkkokursseja. Saadaksesi lisää kiinnostuneita henkilöitä postituslistalle kirjoitit artikkelin markkinointivinkeistä.

Päätät mainostaa artikkelia ulkopuolisen lehden uutiskirjeessä sekä Facebookissa. Molemmissa mainoksissa viittaat samaan aloitussivuun, jossa vierailijat voivat lukea artikkelin sekä rekisteröityä sähköpostiosoitteellaan postituslistalle.

Miten siis mittaat, kuinka monta rekisteröitymistä kukin yksittäinen kanava lopulta tuottaa? Tätä varten sinun on käytettävä erillistä UTM-koodausta, jotta voit määrittää saapuvat klikkaukset kullekin yksittäiselle kanavalle.

Loppujen lopuksi kyse ei kuitenkaan ole klikkausten määrästä, vaan rekisteröintien määrästä. UTM-koodien ansiosta Snoobi Analyticsin avulla voit nähdä kuinka monta klikkausta saapuva linkki on tuottanut, sekä myös kuinka monta konversiota, rekisterötymistä sait kys. linkistä.

Mitä UTM-parametreja on olemassa?

UTM-koodin luomisessa käytetään erilaisia UTM-parametreja. Erilaisia parametreja on yhteensä viisi.

UTM-parametri

Tarvitaanko?

Esimerkki

Kuvaus

Kampanjan lähde (utm_source)

Kyllä

google, facebook, uutiskirje jne.

Käytä utm_sourcea osoittamaan, miltä alustalta kävijät saapuvat.

Kampanjan media (utm_medium)

Kyllä

sähköposti, hakukone, sosiaalinen media

Käytä utm_mediumia ilmoittaaksesi käytetyn markkinoinnin välineen.

Kampanjan nimi (utm_campaign)

Kyllä

sale_2023

Käytä markkinointikampanjan tunnistamiseen utm_campaign.

Kampanjan termi (utm_term)

Ei

reebok+kengät

Käytä utm_termiä esimerkiksi maksettujen hakukampanjoiden avainsanojen seurantaan.

Kampanjan sisältö (utm_content)

Ei

logo, painike, tekstilohko

Utm_content on hyödyllinen, jos esimerkiksi käytät A/B-testausta tai jos sijoitat saman linkin useaan paikkaan uutiskirjeessä.

Kampanjan termi ja kampanjan sisältö ovat valinnaisia, loput kolme pakollisia parametreja.

UTM-koodien luominen ja muutama vinkki

UTM-koodien luomiseen on useita eri tapoja. Voit luoda ne myös manuaalisesti, mutta emme suosittele tätä, koska tällöin tehtyjen virheiden määrä kasvaa.

UTM-koodien luomiseen on monia verkkotyökaluja ja taulukkolaskentaohjelmia,  joista osa on yksinkertaisia ja osa monimutkaisia.  Joissakin työkaluissa voit jopa ylläpitää yleiskatsausta aikaisemmin luoduista koodeista. Koodin luominen on mahdollista myös Snoobin asetuksissa kohdassa "Asetukset - Mainonta – Luo Mainoslinkki".

Valitsitpa minkä tahansa menetelmän, on tärkeää ymmärtää, että et voi käyttää välilyöntejä tai erikoismerkkejä muiden koodien mukana luodessasi organisaatiollesi omaa rakennetta. Törmäämme usein siihen, että UTM-koodeja käytetään hajanaisesti, mikä ei auta analytiikan mittareissa. Seuraavassa taulukossa listaamme muutaman vinkin kutakin kolmea eri vaadittua parametria varten:

UTM-parametri

Käyttövinkkejä

Kampanjan lähde (utm_source)

Pidä se lyhyenä, mutta kuvaavana ja identtisenä lähteiden osalta. Ei siis 'Google Ad' eikä 'Google_ad'.

Kampanjan media (utm_medium)

Snoobilla on kiinteä luettelo, jota voidaan käyttää, mutta voit tietenkin lisätä tähän oman luettelosi. Älä lisää varsinaista kampanjan nimeä tähän. Johdonmukaisuus on avainasemassa myös tässä.

Kampanjan nimi (utm_campaign)

Käytä markkinointikampanjan nimen tunnistamiseen utm_campaignia. Jonkinlainen rakenne auttaa myöhemmin suodattamaan ja yhdistelemään kampanjoita. Esimerkiksi "Summersale" ilman vuosiluvun lisäämistä ei ole yhtä hyödyllinen kuin "Summersale2023" edellisenä vuonna käytetyn "Summersale2022" lisäksi. Käyttämällä Snoobin jokerimerkkisuodatinta voit silti yhdistää kaikki 'Summersale...' mainoksien tulokset, mutta myös tarkentaa vain tiettyyn vuoteen.

Onko UTM-koodeja koskeva analyysi aina täydellinen ja tarkka?

Vaikka UTM-koodit ovat yleensä luotettavia, on olemassa muutamia syitä, miksi UTM-koodeihin perustuva analytiikka ei aina ole tarkkaa:

1. Vierailijan käyttäytyminen: UTM-koodit perustuvat siihen, että vierailijat klikkaavat tiettyä jäljitettyä linkkiä. Vierailijat eivät kuitenkaan välttämättä aina klikkaa osoitettua linkkiä tai he käyttävät ohjelmistoa tai selaimen ohjelmaa, joka poistaa tai muuttaa UTM-koodit. Linkit saajat voivat myös jakaa koko URL-osoitteen UTM-koodeineen eri alustalla, esimerkiksi jakamalla sähköpostissa saamiaan URL-osoitteita sosiaalisessa mediassa.
  2. Tekniset rajoitukset, kuten infrastruktuuriongelmat,   palvelinvirheet, viiveet tai selaimet, jotka poistavat parametreja aiheuttavat poikkeamia analytiikassa.
  3. Manuaaliset virheet, kuten kirjoitusvirheet, puuttuvat parametrit tai epäjohdonmukaiset nimeämiskäytännöt, voivat aiheuttaa ristiriitaisuuksia UTM-koodeja määritettäessä ja vaikuttavat seurannan tarkkuuteen. On tärkeää noudattaa parhaita käytäntöjä ja ottaa käyttöön johdonmukaisia UTM-koodeja, jotta nämä virheet voidaan minimoida.

Kaiken kaikkiaan virhemarginaali on kuitenkin riittävän pieni, jotta analytiikan taso on hyvä. Älä kuitenkaan ihmettele, jos uutiskirjeessä luomasi UTM-koodeilla varustettu linkki päätyy saapuvaksi linkiksi LinkedInistä tai kun näet CPC-mainonnan linkin vuodelta 2021 ilmestyvän vuoden 2023 analytiikkaraporttiisi!

Esimerkki, jossa UTM-koodit ovat tärkeitä

Sähköposti on edelleen maailmanlaajuisesti kannattavin viestinnän muoto.

Jos et käytä UTM-koodeja sähköpostimarkkinoinnissasi tai sisällytä niitä sähköpostissa olevan allekirjoituksen linkkeihin, et tiedä, mistä verkkosivustosi liikenne on peräisin.

UTM-koodaus (tai Snoobi Ad Code) auttaa tunnistamaan ja keräämään arvokasta tietoa liikenteestä, joka muuten jäisi huomaamatta.

Sähköpostit vaativat mainoskoodeja, jotta liikennettä voidaan seurata tarkasti. Ilman näitä koodeja liikenne luokitellaan yksinkertaisesti "suoraksi liikenteeksi" tai "tuntemattomaksi", koska sähköpostien lukemiseen käytetään erilaisia työkaluja, jotka antavat Snoobi Analyticsille erilaista tietoa.

Sähköpostiviestejäsi voidaan lukea ja käyttää useilla eri tavoilla.

• Kun käyttäjät lukevat sähköpostiaan työpöydän tai mobiililaitteiden kautta käyttäen esimerkiksi Mail tai  Microsoft Outlook -työkaluja, liikenne sivustollesi näkyy Snoobissa muodossa "Kirjoittamalla osoite".
  • Käyttäjät lukevat sähköpostejaan selainpohjaisen sähköpostinlukijan kautta, joka on salattu ja täten sen kautta tuleva liikenne näkyy Snoobissa "tuntemattomana".

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka kaikki liikenne olisikin peräisin samasta lähettämästäsi sähköpostista, et pysty tunnistamaan, mistä sähköpostista on kyse.

Vielä pahempaa on kuitenkin se, että näyttäisi siltä, ettei sähköpostiviestisi toimi lainkaan.
Käyttämällä UTM- tai Snoobi Ad -koodeja voit määrittää sähköpostit tarkasti Snoobi Analyticsissa ja määrittää niiden tuottamat tulokset.

Mistä löydän UTM-koodit Snoobi Analyticsissa?

Kaikkia UTM-koodien elementtejä voidaan tarkastella ja raportoida erikseen Web Analytics - Mainos -valikossa.
Ja jos haluat tarkastella vain tietystä klikkauksesta peräisin olevaa liikennettä, voit suodattaa kaikki saapuvat käyttäjäistunnot Segmentointi-valikossa.