[FI] Liikenteen lähde, erot 'Suoran' ja 'Oman verkkotunnukset' välillä

Modified on Fri, 4 Oct at 2:34 PM

Liikenteen lähde, erot 'Suoran' ja 'Oman verkkotunnuksen' välillä

'Suoran' liikenteen ongelma

Jokainen verkkoanalytiikan parissa työskentelevä markkinoija tietää 'Suoran liikenteen' ongelman.

Monissa verkkoanalytiikkatyökaluissa liikennelähteen nimitystä 'Suora liikenne' käytetään kaikesta liikenteestä, jonka alkuperäistä lähettäjää (klikkauksen lähdettä) analytiikkatyökalu ei pysty määrittämään. Parempi nimi tällöin oikeastaan olisi 'Tuntematon' tai 'Määrittelemätön'.

Se, ettei tiedetä, miten käyttäjä on päätynyt verkkosivustollesi, on merkittävä haaste markkinoijille ja vaikeuttaa verkkosivustokäyntejä koskevien päätösten tekemistä. Päätösten pitäisi perustua vankkoihin verkkoanalytiikkatietoihin eikä vain arvauksiin.

Snoobi Analytics ja 'Suora' liikenne

Snoobi Analytics has always separated the 'Direct Traffic' from the real 'Unknown', thus offering some more clarity.

Tarkastellessamme Snoobi Analyticsia käyttäviltä verkkosivustoilta keräämiämme raakatietoja, totesimme, että on ainakin yksi tilanne, jossa voimme vähentää 'Tuntematonta' liikenteenlähdettä. Jos vierailijan edellinen sivu on omalla verkkosivustolla, jonka analytiikkaistunto on jo päättynyt tai muuten peruutettu, voimme kutsua liikenteen lähdettä nimellä 'Oma verkkotunnus'.

Jäljelle jää varsinainen 'Suora liikenne'. Parempi nimitys tälle olisi kuitenkin ”Tuntematon”, koska kaikki liikenne ei todellakaan ole 'suoraa'. Päätimme kuitenkin säilyttää tämän sanamuodon, jotta yhteensopivuus muihin analytiikatyökaluihin, kuten Google Analyticsiin säilyisi.

Miten 'oma verkkotunnus' on määritelty?

Snoobi Analytics luokittelee 'Oman verkkotunnuksen' seuraavin ehdoins:

• Analytiikkaistunto on käynnistetty uudelleen oman verkkosivuston sivulta sen jälkeen, kun tavallinen tai laajennettu analytiikkaistunto on päättynyt (time-out). Näin voi tapahtua, kun käyttäjät eivät sulje selainta tai selaimen välilehteä tai kun (intranet-käytössä) selaimen aloitussivu ei ole seurattava sivu.
  • Analytiikkaistunto alkoi oman verkkosivustosi sivulta esimerkiksi silloin, kun Snoobin seurantakoodi ei ole asennettuna kaikilla verkkosivuston sivuille.
  • Snoobi-tili sisältää useita verkkotunnuksia, ja käyttäjät siirtyvät säännöllisesti useamman kuin yhden verkkotunnuksen välillä yhden Snoobi Analytics -tilin analysoimien verkkotunnusten ryhmässä.

Missä 'Oma verkkotunnus' näkyy ja miten sitä voidaan käyttää?

Snoobin V2024-2 -versiosta alkaen suurin osa aiemmin 'Tuntemattomaksi' luokitelluista sivuista luokitellaan 'Omaksi verkkotunnukseksi', jos meillä on tietoa alkuperäisestä lähettäjästä. Koska Snoobi ylläpitää tietokantoja kaikista kerätyistä raakadatoista, voimme laskea ja luokitella jokaisen kävijäistunnon uudelleen oikeiden tietojen perusteella.

'Oma verkkotunnus' näkyy tämän jälkeen kaikissa paneeleissa, joissa liikennelähde voidaan valita. Esimerkiksi 'Liikenteen lähde' -paneelissa.  'Oma verkkotunnus' lisätään myös segmentointiin, joten kaikki istunnot voidaan suodattaa tämän luokituksen perusteella ja koko istuntoreitin lähtöpisteenä voi olla 'Oma verkkotunnus'.

Tarkoituksenamme on  tulevissa versioissa lisätä tiedot tarkasta omasta url-osoitteesta, jonka kautta vierailija on aloittanut istunnon. Meidän on kuitenkin ensin käytävä läpi kaikki Snoobi-tilit.

'Viittaajan' taustatietoja

Viittausosoitetta (eli alkuperäistä verkkosivua ennen nykyistä sivua) ei aina määritellä selkeästi. Kuten kaikessa analytiikkaseurannassa, jossa tietoja siirretään kahden eri järjestelmän välillä, osa tiedoista voivat kadota tai jopa muuttua. Verkkoanalyytikon ei siis pitäisi koskaan luottaa siihen, että liikenteen lähteet ovat 100-prosenttisia, koska myös url-parametreja voidaan muuttaa tai ne voidaan poistaa kokonaan. Tämä vaikuttaa myös mittareihin, jotka perustuvat url-parametrien esiintymiseen analytiikassa.

Seuraavassa on joitakin syitä, joiden vuoksi selaimen lähettäjä voi puuttua tai olla virheellinen:

Tietosuoja-asetukset ja selain määritykset

• Tietosuoja-asetukset: Useimmissa selaimissa on tietosuojao-asetuksia, kuten ”Do Not Track” tai ”Enhanced Tracking Protection”, jotka voivat poistaa lähettäjätiedot.
  • Inkognito/yksityinen selaustila: Selaimet voivat rajoittaa tai muuttaa viittaustietoja yksityisessä selaustilassa.
  • Viitauskäytännön määritys: Sivustot voivat määrittää lähettäjäkäytännön (esim. ei lähettäjää, alkuperä, sama alkuperä), joka ohjaa, kuinka paljon lähettäjätietoja lähetetään.
  • Selaimen laajennukset: Jotkin selainlaajennukset estävät tai muuttavat viittaustietoja nimenomaan yksityisyyden suojaamiseksi.
  • Snoobin analytiikan skripti ei ehkä toimi sivustosi kävijän/käyttäjän ensimmäisellä sivulla esimerkiksi siksi, että hän ei huomioi evästeilmoitusta ja tällöin analytiikka ole mahdollista. Olemme luoneet erityisen koodinpätkän, jota voit käyttää. Tarkista seuraava tukiartikkeli tähän liityen.

Alkuperäisen sivun, javascriptin tai metatunnisteen Http-otsikko

• Referrer Policy Header: Verkkosivustot voivat määrittää Referrer-Policy-otsikon, joka määrittää lähetettävät tiedot. Esimerkiksi no-referrer estää kaikkien viittaustietojen lähettämisen.
  • Uudelleenohjaus HTTP:stä HTTPS:ään: Selaimet eivät yleensä lähetä viittaustietoja siirryttäessä HTTP-sivustolta HTTPS-sivustolle käyttäjän yksityisyyden suojaamiseksi.
  • JavaScript-muutokset: Sivun skriptit voivat muuttaa tai poistaa viittaustiedot ennen niiden lähettämistä.
  • HTML-metatunnisteet: HTML:ssä oleva <meta name=”referrer” content=”...”>-tagi voi vaikuttaa viittauskäyttäytymiseen.behavior

Proxiet ja välittäjät, sivustojen välinen navigointi

• Proxiet tai VPN: Jos käyttäjä käyttää sivustoa välityspalvelimen tai VPN:n kautta, viittaustiedot saattavat muuttua tai poistua.
  • Sisällönjakeluverkot (CDN): CDN:t tai muut välittäjät voivat muuttaa lähettäjätietoja.
  • Kolmannen osapuolen navigointi: Kun sivustolle siirrytään kolmannen osapuolen sovelluksesta tai eri kontekstista (kuten sähköpostiohjelmista, mobiili- tai sosiaalisen median sovelluksista), viittaus saattaa puuttua tai muuttua.
  • Toimialarajat ylittävät rajoitukset: Selaimet voivat rajoittaa viittaustietoja siirryttäessä eri verkkotunnusten välillä turvallisuus- ja yksityisyydensuojasyistä.
  • Useita uudelleenohjauksia: Jos ennen määränpäähän saapumista tehdään useita uudelleenohjauksia, viittaustiedot voivat kadota tai muuttua prosessin aikana.

Tämä on vain yhteenveto - voi olla monia muitakin syitä, miksi viittaustiedot eivät ole 100-prosenttisen luotettavia.