SNOOBI ANALYTICS JA EVÄSTEIDEN KÄYTTÖ

Tässä artikkelissa selitetään termit Ensimmäisen osapuolen ja Kolmannen osapuolen evästeet ja kerrotaan, kuinka Snoobi käyttää niitä datan keräämiseen verkkosivustolta.

(Päivitetty evästeiden käytön selventämiseksi evästeet = pois-kytkimellä)

Mitä ovat evästeet?

Wikipedian määritelmä:

• Evästeet ovat pieniä tietopaloja, jotka palvelin lähettää selaimelle tarkoituksella, että nämä tiedot lähetetään takaisin palvelimelle seuraavan vierailun yhteydessä.
  • Tämän avulla on helppo seurata Internet-käyttäjää koskevia tietoja, kuten todennusta, käyttäjäistunnon tunnistamista, käyttäjän mieltymyksiä tai verkkokaupan ostoskorin sisältöä.
  • Eväste on pieni skripti, jonka vierailtavat verkkosivustot asettavat kävijän tietokoneelle. Evästeiden tarkoituksena on helpottaa Internetin käyttöä.
  • Eväste asennetaan selaimen ja tietokoneen yhdistelman  varmistamiseksi, että selaimen ja tietokoneen yhdistelmä tunnistetaan, kun kävijä palaa verkkosivustolle, ja "istunnonhallintaa" varten vierailijan tunnistamiseksi yhden vierailun aikana.

"Ensimmäisen osapuolen" ja "kolmannen osapuolen evästeiden" erot

Kaikki evästeet sisältävät tietoja, jotka antavat käsityksen omistajan verkkosivustosta.
Omistaja on evästeessä määritetty verkkosivusto.
Sana "osapuoli" nimessä viittaa evästeessä mainittuun verkkotunnukseen, toisin sanoen evästeen sijoittavaan verkkosivustoon.
Esimerkiksi, jos vierailet verkkosivustolla www.facebook.nl ja verkkosivustollesi sijoitettu eväste on www.facebook.nl, siellä on "ensimmäisen osapuolen eväste".
Kun vierailet verkkosivustolla www.facebook.nl ja tietokoneellesi asetettua evästettä kutsutaan nimellä www.google.com, siellä on "kolmannen osapuolen eväste".
 ”Toisen osapuolen evästeitä” ei ole olemassa. ”Toinen osapuoli” on verkkosivuston vierailija, eikä se itse aseta evästeitä.

Mitä evästeitä Snoobi käyttää?

Snoobi käyttää "ensimmäisen osapuolen evästeitä" vain tunnistaakseen palaavia kävijöitä.
Tavoitteena on nähdä, mitkä kävijät palaavat verkkosivustolle ; tätä käytetään muun muassa tulosten analysointiin. Verkkosivustolla käyvän henkilön henkilöllisyys pysyy aina nimettömänä.
Snoobi käyttää "kolmannen osapuolen evästeitä" analysoidakseen vierailureitteja (napsautuspolkuja) ja istunnon eri sivustoja, joita asiakaalla on asennettuna yhdessä Snoobi-tilissä.
Esimerkki tästä on asiakas, jolla on verkkosivustot forum.acme.com ja www.acme.com, joita seurataan yhdellä Snoobi-tilillä. "Kolmannen osapuolen evästeen" avulla Snoobi voi tarkastella muutaman sivun vierailua yhdeltä verkkosivustolta ja sitten sivuja toiselta verkkosivustolta yhtenä istuntona.
Vierailureitti näytetään yhtenä istuntona, vaikka useilla verkkotunnuksilla on vierailtu saman istunnon aikana.
Kun Snoobi-seurantakoodissa ei ole evästeasetusta, oletusasetus on vain ensimmäisen osapuolen evästeiden asettaminen.

Snoobi-seurantakoodilla voit valita:

1. Älä aseta evästeitä. (Cookies = off): Vain nykyinen istunto mitataan ja vain istuntokohtaiset evästeet asetetaan ja tuhotaan vierailun jälkeen.
  2. Aseta vain ensimmäisen osapuolen evästeet. (Cookies = 1st): Kaikki sivuston vierailut mitataan, mutta eivät ole yhdessä istunnossa ja useissa sivustoissa.
  3. Ensimmäisen ja kolmannen osapuolen evästeiden sijoittaminen. (Cookies = true): useiden sivustojen välinen liikenne voidaan mitata yhtenä istuntona.

Käyttäjän toiveista riippuen tämä voidaan asettaa verkkosivustokohtaisesti. Sivua tai sivuston osaa kohti ei voida luoda erillistä asetusta.

Jos kävijä on asettanut DNT (Do-Not-Track) -vaihtoehdon selaimessa, tämä vastaa samaa kuin evästeet olisi asetettu pois päältä. Ja tämä tarkoittaa sitä, että vierailijan selaimeen ei ole tallennettu muita evästeitä kuin istunnon evästeet eikä niitä voida jäljittää  yksittäiseen vierailijaan.

Katso koko taulukko alla.

Esimerkkejä Snoobin käyttämistä evästeistä

Snoobi-sovellusta käytettäessä asetetaan erilaisia evästeitä, jotka mahdollistavat sovelluksen käytön

Nimi

Kesto

Mihin käytetään

SnoobiId

2-vuotinen

Yleinen tunnus (ID) Snoobi Analytiikalle

Snoobisession_account

Selainistunto

Istunnon ylläpitämiseksi -  poistetaan istunnon lopussa useimmissa selaimissa

Snoobi30minute_account

Max. 30 minuuttia

Enintään 30 minuuttia - käytetään  istunnon seurantaa varten, jos käyttäjä navigoi toiselle verkkosivustolle tai selaimen välilehdelle

Snoop_testi

Selainistunto

Testissä tarkistetaan, ovatko evästeet käytössä selaimessa; voidaanko evästeet asettaa, ovatko evästeet sallittuja

Snoobi_Rand

1 päivä

Satunnaisluku, jonka avulla analyysipalvelin tietää, että Snoobi-koodi on ladattu

Snoobi

2 vuotta

Satunnainen yksilöivä numero tämän selaimen tunnistamiseksi tulevia käyntejä varten

Huom! Snoobi-evästeita on varastoitu 1. toukokuuta 2018 saakka pidempään, jopa 230 kuukauteen. Kyseiset evästeet pysyvät siis ehjinä kyseisenä ajanjaksona, kunnes käyttäjä poistaa ne.

Tietojenkäsittely ja tallennus

• Kaikkia evästeitä, olivatpa ne ensimmäisen osapuolen tai kolmannen osapuolen evästeitä, ei käytetä Snoobi Analyticsissa mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin Snoobi Analyticsin tiedonkeruuseen, eivätkä muut työkalut tai verkkosivuston järjestelmänvalvoja voi niitä käyttää.
  • Tämä koskee myös kaikkia IP-osoitteita. Useimmissa tapauksissa (ja kaikissa tapauksissa suomalaisille asiakkaille) IP-osoitteen viimeinen oktetti poistetaan vierailijan tunnistamattomaksi tekemiseksi.
  • Pysyvien evästeiden käyttöä (selaimeen tallennetut evästeet) verkkosivuston ylläpitäjä ohjaa ohjelmallisesti Snoobi-koodin parametrin avulla. Kun evästeasetuksia ei ole käytettävissä, oletusasetukset ovat vain toisen osapuolen evästeet.
  • Evästeet voidaan myös poistaa käytöstä estämällä evästeiden käyttö selaimessa tai sallimalla vain ensimmäisen osapuolen evästeet. Jos selaimessa ei sallita evästeitä, Snoobi Analytics ei välttämättä toimi.
  • Snoobi Analyticsin saamat tiedot tallennetaan ja käsittellään Snoobi verkkosivuston omistajan puolesta Euroopan Unionissa.
  • Snoobi.comin hallinnoimaa analytiikkaa varten tietoja kerätään ja ylläpidetään yksinomaan Suomessa suomalaisilla palvelimilla Hetzner Onlinen palveluksessa Helsingissä.