Snoobi ja bottiliikenteen tunnistaminen

Modified on Tue, 02 Aug 2022 at 05:47 PM

Snoobi, verkkosivustosi ja tunnistamaton "BOT"-liikenne - Päivitetty huhtikuun 2022 julkaisuun


Muiden tukiartikkeleiden ohella tässä lisää tietoa boteista

Botti on lyhyt nimi ohjelmistosovellukselle, joka suorittaa automatisoituja tehtäviä netissä ilman ihmisen vuorovaikutusta. Sitä kutsutaan verkkorobotiksi, robotiksi tai yksinkertaisesti botiksi. Myös nimiä "scraper" tai "spider" voidaan käyttää.
Verkkobottia käytetään enimmäkseen verkon indeksointiin tai tietojen kaavintaan. Botti hakee, käsittelee ja tallentaa tietoja verkkosivustoilta. Maailmanlaajuisesti yli 60% kaikesta verkon liikenteestä on lähtöisin boteista ja Barracudan vuoden 2021 artikkelin mukaan lähes 40% liikenteestä on peräisin "huonoista" boteista. Lue koko artikkeli täältä


Erot hyvien ja "pahojen" bottien välillä

Osa boteista on "hyviä" botteja – esimerkiksi hakukoneiden botit tai SEO-analyysiin tarkoitetut botit. Niiden käyttöä tarvitaan, jotta verkkosivustomme ja tietomme löytyisivät. Botit ja kaapimet (scrapers) tarkistavat myös, sisältääkö verkkosivustosi muiden valmistamaa, tekijänoikeuksin suojattua materiaalia, kuten kuvia. "Pahat" botit mahdollistavat tiedon väärinkäytön ja hyökkäykset verkkosivustoille. Niiden avulla bottioperaattorit (kuten yritysten kilpailijat ja huijarit) voivat suorittaa monia haitallisia toimintoja, kuten kilpailukykyisen tiedon louhinnan (hinnastot ja ehdot), henkilötietojen haun (yhteystietojen kaavinta), mainospetokset, palvelunestohyökkäykset, verkkokaupan häirinnän jne. Uusimpien tekniikoiden, pilvipalvelimien ja valmiiden bottiohjelmien avulla botin rakentaminen on halpaa ja helppoa.

Bottiliikenteen tunnistaminen
Botin rakentaminen on helppoa, mutta sen pääsyn estäminen verkkosivuston tietoihin on vaikeampaa. Verkkosivuston tarkoitushan on olla kaikkien kävijöiden käytettävissä. Verkkosivuston omistaja voi estää pahojen bottien toiminnan tunnistamalla ne ja estämällä tiettyjen bottien pääsyn verkkosivuille. Välttääkseen tunnistamista yhä useammat botit kuitenkin manipuloivat selaimen tietoja, muuttavat usein IP-osoitettaan tai käyttävät luonnollisen kielen käsittelyä simuloidakseen olevansa todellinen henkilö, joka vierailee sivustollasi.

Vaikutus analytiikkaan
Jos bottiliikennettä ei tunnisteta oikein, sillä voi olla suora vaikutus markkinoijan tai verkkosivuston omistajan kykyyn analysoida todellista kävijäliikennettä verkkosivustollaan.
Mittarit kuten kävijämäärä, vieraillut sivut, vierailijan keskimääräisen vierailun kesto tai välittömän poistumisen prosentti, voivat poiketa dramaattisesti todellisten kävijöiden todellisista mittareista, mikä puolestaan voi johtaa virheellisiin tietoihin perustuviin budjettipäätöksiin.

Snoobi Analytics ja bottien havaitseminen
Miten Snoobi voi auttaa bottien torjunnassa, jotta analytiikan mittarit heijastaisivat todellisia kävijöitä?
Alkuajoista lähtien Snoobi Analytics on pystynyt sulkemaan hyvien ja tunnettujen bottien vierailut muun liikenteen ulkopuolelle. Bottien tuottama liikenne, esimerkiksi hakukoneiden käyttämät liikennetiedot, tallennetaan kuten muutkin liikennetiedot, mutta ne jätetään käyttäjäraporttien ulkopuolelle.

Koska uusia hyviä botteja luodaan lähes kuukausittain ja jo olemassa olevat hyvät botit muuttavat profiiliaan, päivitämme Snoobin bottiluetteloita säännöllisesti. Jos mahdollista, niin Snoobi sulkee pois myös liikennettä, joka voidaan tunnistaa erityyppisten bottien vierailuiksi. Tulevassa julkaisussa Snoobi parantaa bottiliikenteen tunnistamisprosessia siten, että ylimääräinen bottiliikenne suljetaan tavallisten verkkoanalytiikkaraporttien ulkopuolelle, mukaan lukien kaikki historialliset tiedot.
Lisäksi Snoobi on käynnistänyt projektin tunnistaakseen automaattisesti mallit miljoonista asiakkaidemme verkkosivustoille saapuvista osumista varmistaakseen, että mittarit ovat luotettavia ja heijastavat todellisia kävijöitä.


Ota meihin yhteyttä, kun haluat lisätietoja


Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article